Schilderen, hoe leer je dat.

Schilderen leer je niet in 10 lessen. Schilderen is iets waar je de tijd voor moet nemen. Natuurlijk heeft de een meer aanleg dan de ander of leert de een sneller dan een ander.

Stap je in als super beginner, zonder enige ervaring wees er dan van bewust dat je er echt een jaar voor moet uittrekken om kennis te maken met alle beeldelementen en ze te leren gebruiken in je schilderij. Wat de beeldelementen zijn leer je in de cursussen. Maar dat zijn die elementen zoals vorm, perspectief, kleuren, die zorgen voor krachtig overtuigend werk en diepte.

Het is doen, ervaren en experimenteren. Wij vertellen je hoe en begeleiden je in deze route. Als je dit niet leuk vindt en je bent ongeduldig op zoek naar een succesvol afgerond schilderij gaat je dat niet lukken bij ons, zeker niet in de eerste 15 lessen.

Ook als je een ervaren kunstenaar bent merk je dat je eerst beter een oefen schilderij kan gaan maken met al je mislukkingen en worstelingen, voordat je losgaat op een duur groot doek. Je experimenteert met je compositie, je kleuren, je verf gebruik en meer. Het lijkt allemaal ff te doen maar er is geen recept voor een succes nummer, net als in de muziek. Niet elke song wordt een nummer 1 hit. Dus kost het dagen, zo niet weken.

 • In onze lessen werk je iedere 2 lessen aan een ander werk en doel. Zo sluip je ongemerkt naar resultaat.
 • Ondanks dat jezelf denkt ik leer het nooit. Wij merken het wel degelijk. De eerste 5/6 lessen zijn voor ons heel erg vermoeiend en zijn er meestal 2 docenten voor nodig om iedereen aan het werk te krijgen en te houden. Niet omdat we het niet leuk vinden maar omdat cursisten heel erg bij de hand moeten worden genomen. Heel veel aandacht nodig hebben, wat we graag geven.
 • Na 5/6 lessen merken wij dat de cursist zelfstandiger wordt, vertrouwd wordt met het materiaal, begint te snappen hoe je een werk opzet. En natuurlijk blijf je worstelen met de pas verworven kennis en zie je aan het eind wat er niet goed is en hoe het beter zou kunnen. Maar het feit dat je al zelfstandiger werkt is een grote stap voorwaarts. En als je aan het eind ziet wat er beter kan, kan je dat voor een volgende keer gebruiken zodat je dat in de toekomst kan voorkomen.
 • Zelf merk je dat misschien niet maar wij wel degelijk omdat we voor de praktische tips minder begeleiding hoeven te geven en ons steeds meer kunnen richten op tips voor beter gebruik van de beeldelementen in jouw werk. Dit is voor ons veel minder intensief en merken we dus dat je bent gegroeid.
 • Voor nog beter resultaat zou je eigenlijk hetzelfde werk thuis opnieuw moeten maken en kan je bij jezelf ontdekken wat er is blijven hangen. We bespreken graag met je jouw thuis gemaakt werkt, wel doen we dat het liefst via een foto en mail, wegens tijdgebrek tijdens de les, zeker als meer mensen dit willen.
 • Doe je dit niet is dat ook geen probleem want we gaan steeds weer met wat je hebt geleerd verder en alles komt terug in de les, maar elke keer iets nieuws erbij.
 • Zo kan je dus ook tijdens je les oefenen, zeker voor mensen die er thuis niet aan toekomen is dit een oplossing. Maar verwacht niet dat wij constant zeggen, nu meer naar links nu meer naar rechts, een beetje meer verf een beetje minder. Daar kan je prive lessen voor nemen, wat ik mensen altijd afraad: geef jezelf de tijd. Want ook dan blijft zelfstandig oefenen een must.
 • Deze lessen zijn en blijven een groepsles waarin jezelf aan de slag gaat en oefent met begeleiding. Oefening baart kunst, je moet het echt zelf ervaren en experimenteren, fouten maken en leren zien en leren durven.
 • Je eigen fouten zijn je beste leermeester, zonder dat had je nooit geweten dat je iets niet kon en hoe het beter zou kunnen en maakt het ook waardevoller.
 • Als je ergens moeite voor moet doen waardeer je het meer en raak je er minder snel op uitgekeken, het blijft spannend en geeft het meer voldoening.
 • Natuurlijk begeleiden we ook individueel, maar het zelf doen staat voorop. Vind je dat je te weinig aandacht krijgt, loop even naar de docent en vraag. Wij helpen jullie graag verder maar we zijn geen tovenaars.
 • Daarom trekken we er ook 30 lessen voor uit en beloven je dat je daarna echt zelfstandig met begeleiding aan je eigen doelen kan verder werken.
 • Dat weten we uit ervaring van cursisten als Tamar, Otto, Hoenie, Bas en nog veel meer. Mensen die als super beginner binnen kwamen en nu lekker aan het schilderen zijn. Zij hebben vol gehouden, vertrouwen in zichzelf en ons gehad,  hebben zich de tijd gegeven en hebben niet opgegeven.
 • Ben je een ongeduldige beginner die denkt binnen 10 lessen krachtig en overtuigend werk neer te zetten dan moet ik je helaas teleurstellen, dan is deze hobby niets voor jou. Academies trekken 4 jaar uit voor hun opleiding en je kan dan nog niet een schilder met 25 jaar ervaring vergelijken met een net afgestudeerde. Het leren houdt namelijk nooit op, net als in het gewone leven.